Adviseur

U heeft, net als de projectontwikkelaar, de uitdaging om oplossingen te adviseren waarmee wordt voldaan aan het steeds strengere bouwbesluit met de continue verlaging van de EPC- waarde. Uiteindelijk weten we de doelstelling voor 2020, er wordt alleen energieneutraal gebouwd.

Energie reduceren met de schil houdt ook op

Het bewerken van de schil, zoals de RC-isloatie waarde en het aantal lagen van het glas, houdt op waardoor we er niet aan ontkomen om één of meer technische installaties toe te passen.

Er is meer dan alleen het EPC of energielabel getal.
Als EPA-adviseur, technisch adviseur of bouwkundig opzichter bent u daarbij op zoek naar de best renderende oplossingen om energie te besparen. Naast een hoge besparing houdt u ook rekening met zaken als;
esthetisch aanzicht, benodigde ruimte, kostprijs, installatiegemak en lage gebruikerskosten.

EPC-aftrek met zonne-warmte in de huidige situatie

Rekening houdend met bovenste aandachtspunten zijn wij, als Nederlands fabrikant HRsolar, al ruim 12 jaar actief op de markt met complete zonneboilersystemen en zijn er de afgelopen twee jaar circa 1200 nieuwbouwwoningen voorzien van een HRsolar zonne-warmtesysteem.

HRsolar zonne-warmtesystemen geven een significante bijdrage in de EPC-verlaging (maximaal 0,26 punten volgens UNIEC) en labelverbeteringen (tot maximaal 2 stappen) voor de EPA

HRsolar ontwikkelt, produceert en levert zonne-warmtesystemen met bewezen de allerhoogste opbrengt van Nederland!
(volgens de kwaliteitsverklaringen, gebaseerd op DST-testen uitgevoerd door KIWA Gastec)

Energielasten; theorie en praktijk

Uitgangspunt bij deze ontwikkelingen is het sturen op de werkelijke energielasten voor de bewoning. Dat daarbij de theorie afwijkt van de praktijk blijkt wel uit het rapport “Energieprestaties van 5 warmtechnieken bij woningen in de praktijk”. Dit tweejarig praktijk onderzoek in opdracht van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geeft aan dat de energievraag in werkelijkheid lager is dan waarmee wordt gerekend. Bij de prestaties voor tapwater behaalt de zonneboiler de hoogste rendementen!

Energie compenseren of besparen?

Voor nu wordt veelal gekozen voor een korte termijnoplossing met PV (zonnepanelen voor stroom). Daar is niets op tegen, echter moeten we met de huidige EPG-methodiek en het salderingsklimaat opletten dat we niet energie compenseren in plaats van direct besparen op het gebruik.
Een zonneboiler, de naam zegt het al, maakt al gebruik van een accu/buffer waardoor er minder afhankelijkheid ontstaat van externe factoren zoals overbelasting van de infrastructuur, gasprijs, en (politieke) salderingsmaatregelen. Daarnaast heeft een HRsolar collector een omzettingsrendement van meer dan 85% ten opzichte van 15% wat de betere PV-panelen genereren.

 

Energetisch gezien bestaat de energielast voor circa 30% uit elektriciteit en 70% uit warmteHRsolar-diagram energielasten

(Zie figuur). Logischerwijs valt dus op de grootste taartpunt ook het meeste te behalen met een techniek die het hoogste rendement geeft.

 

 

 Voordeel van een HRsolar zonne-warmtesysteem is dat er 3 tot 5 keer minder dakvlak benodigd is dan met PV-panelen voor eenzelfde besparing en kostprijs

Nul op de meter All electric Passiefhuis

Hoogstwaarschijnlijk bent u nu al bezig met conceptwoningen of projecten die al minimaal of geen energie verbruiken. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, één ding is een feit; met alleen PV, zonne-warmte, warmtepomp, aanpassen van de schil enzovoorts, gaan we dit niet bereiken. Dat zonne-warmte een belangrijke oplossing is en zal worden voor het maken van hoogwaardige (tap) watertemperaturen is een feit.

 

EPC berekeningen

Uiteraard hebben wij gecontroleerde kwaliteitsverklaringen van onze systemen. Daarnaast zijn onze systemen opgenomen in veel EPC software berekening programma’s zoals UNIEC. Download onze verklaringen onderaan deze pagina.

PHPP berekeningen voor passiefhuisconcepten

Naast de huidige EPG methodiek worden er in Nederland ook woningen gebouwd en gerenoveerd volgens het passiefhuis concept. Voor het berekenen van een passiefhuis kan gebruik worden gemaakt van PHPP berekeningssheets. Onder downloads onderaan deze pagina vindt u invulinstructies voor onze componenten.

 

 


Projectnaam: Mallegatshof in Lisse
Aantal woningen: 73
Opdrachtgever: Hoes Installatiebedrijf
Bijzonderheden: In totaal zijn 73 woningen voorzien van HRS120/2,5 systemen. De collectoren zijn Opdak horizontaal geplaatst. Mede dakzij de zonneboilers is een EPC van 0,6 eenvoudig gehaald.
Foto’s:
1277 1404  1083

Projectnaam: Hoge Hoek te Berkel-Enschot
Aantal woningen: 30 appartementen
Opdrachtgever: Novaform Vastgoedontwikkelaars
Bijzonderheden: Zuid Nederlands Installatiebedrijf
Foto’s:
 20130905_103225  20130905_103318  20130905_103219

Projectnaam: Willem van Noortlaan
Aantal woningen: 36 appartementen
Opdrachtgever: VolkerWessels + De Koning Bouw
Bijzonderheden: Sankomij
Foto’s:
 20140212_093015  20140212_093026  20140212_093238

Projectnaam: Renovatie Nijkerk
Aantal woningen: 65
Opdrachtgever: Woningstichting Nijkerk (WSN)
Bijzonderheden: Woningstichting Nijkerk (WSN) voert op dit moment met hulp van provincie Gelderland een duurzame renovatie uit voor 65 woningen. Mede dankzij de combinatie  van PV, zonneboiler en isolatie wordt het gemiddelde energielabel “C” opgetrokken naar “A+”. Een geringe huurverhoging wordt x 2 gecompenseerd met een verlaging op de energierekening voor de huurders en daar krijgen ze ook nog eens een comfortabelere en duurzame woning voor terug. Uniek installatieAdvies heeft het concept uitgewerkt. Schoonderbeek installatietechniek voert het installatiewerk uit.
Foto’s:
PAN_1280 Uitgesneden

Projectnaam: Renovatie Kaatsheuvel
Aantal woningen: 85
Opdrachtgever: Cascade
Bijzonderheden: Er zijn 85 woningen voorzien van 2 HPC-2,5 collectoren.
Foto’s:
 Oldenbarneveltstraat_na_Beter_Wonen_nu_en_later_2    1958397_472522259540072_584350296_n