Werking zonnepanelen

Zonnepanelen (PV) voor elektriciteitsbesparing

(ca. 30% van een gemiddeld energieverbruik)

 

Hoe werken zonnepanelen?

De bekendste techniek om zonlicht om te zetten in voor u bruikbare energie zijn zonnepanelen, ook wel photo-voltaïsche panelen genoemd (PV-panelen). Ze bestaan uit siliciumcellen die het opgevangen zonlicht omzetten in elektrische stroom. Hoe efficiënt dit gebeurt, noemen we ‘rendement’.

De betere zonnepanelen hebben een piekrendement van circa 17%. Dit betekent dat als er 100% zonlicht = 1000 Watt op het zonnepaneel schijnt, hiervan 17% wordt omgezet naar stroom. 270 Watt per 1,6 m2 paneel dus. Een zogenoemde ‘omvormer’ zet de door de zonnepanelen opgewekte stroom om naar bruikbare elektriciteit. De omvormer heeft een levensduur tussen de 10 en 14 jaar.

 

Werkelijke opbrengst zonnepanelen

Zonnepanelen worden vaak geclassificeerd in Wattp (Watt Piek). Dit houdt in dat de 270 Watt een theoretisch rendement is. In de praktijk, op uw dak, haalt u zo’n 85% van deze waarde als rendement. Van de 270 Wattpiek blijft circa 230 kWh per jaar per paneel over. Door veroudering neemt het rendement van zonnepanelen in de loop van de tijd af. Na 20 jaar is het rendement nog circa 80%. Het paneel levert dan nog zo’n 184 kWh.

 

Hoeveel zonnepanelen zijn nodig?

Als u uitgaat van een elektriciteitsverbruik van 3500 kWh per jaar, heeft u 3500/230 = 16 zonnepanelen nodig om uw volledige verbruik door de zon af te dekken.

 

Terugleveren / salderen

Op zonnige dagen en bij weinig verbruik van elektriciteit – u bent bijvoorbeeld van huis – kunnen de zonnepanelen meer energie opwekken dan u verbruikt. Deze ‘overtollige’ energie wordt automatisch teruggeleverd aan uw energiemaatschappij.

Op dit moment is de energiemaatschappij wettelijk verplicht u een gelijke prijs te rekenen als dat u betaalt (salderen). Ieder jaar verrekent de energiemaatschappij de gebruikte en de terug geleverde stroom met elkaar.

Deze wettelijke salderingsverplichting staat nog vast tot 2020. Of deze (subsidie)regeling na 2020 blijft bestaan, is niet bekend, maar naar verwachting wordt ze afgebouwd. Houd dus rekening met de forse impact hiervan op de terugverdientijd. Men verwacht dat er daarna meer accusystemen zullen worden toegepast. De afgelopen jaren gebeurde dit bijvoorbeeld ook in Duitsland.