Werking van een zonnepaneel

Zonnepanelen (PV) voor elektriciteitsbesparing

(ca. 30% van een gemiddeld energieverbruik)

De werking van een zonnepaneel leggen we je bij HRsolar uit De Lier graag uit. Zo vertellen we je meer over het rendement van zonnepanelen. Bovendien zorgen deze panelen voor een elektriciteitsbesparing; circa 30% van het gemiddelde energieverbruik. Dit zie je ook zeker terug in je energierekening. Kom gauw achter de verdere voordelen en werking van een zonnepaneel.

De precieze werking van een zonnepaneel

De werking van een zonnepaneel draait om de zonnecellen waar dit paneel uit bestaat. Dit is de bekendste techniek om zonlicht om te zetten in energie die jij gebruikt in je huis. Deze zonnepanelen noemen we ook wel photo-voltaïsche panelen (PV-panelen). Het zonnepaneel bestaat uit siliciumcellen die het opgevangen zonlicht omzetten in elektrische stroom. Hoe efficiënt dit gebeurt, noemen we ‘rendement’.

Hoe de betere zonnepanelen werken

De betere zonnepanelen hebben een piekrendement van zo’n 17%. Dit betekent dat als er 100% zonlicht = 1000 Watt op het zonnepaneel schijnt, het paneel hier 17% van omzet naar stroom, 270 Watt per 1,6 m2 paneel dus. Een zogenoemde ‘omvormer’ zet de door de zonnepanelen opgewekte stroom om naar bruikbare elektriciteit. De omvormer heeft een levensduur tussen de tien en veertien jaar.

De werkelijke opbrengst van onze zonnepanelen

Zonnepanelen classificeert men vaak in Wattp (Watt Piek). Dit houdt in dat de 270 Watt een theoretisch rendement is. In de praktijk, op jouw dak, haal je zo’n 85% van deze waarde als rendement. Van de 270 Wattpiek blijft ongeveer 230 kWh per jaar per zonnepaneel over. Door veroudering neemt het rendement van zonnepanelen die je bij ons kunt bestellen in de loop van de tijd af. Na twintig jaar is het rendement nog circa 80%. Het zonnepaneel heeft dan nog steeds een effectieve werking van zo’n 184 kWh. Als je uitgaat van een elektriciteitsverbruik van 3500 kWh per jaar, heb je 3500/230 = 16 zonnepanelen nodig om jouw volledige verbruik door de zon af te dekken.

Terugleveren/salderen

Op zonnige dagen en bij weinig verbruik van elektriciteit – je bent bijvoorbeeld van huis – kunnen de zonnepanelen of zonnecollectoren meer energie opwekken dan je verbruikt. Deze ‘overtollige’ energie wordt automatisch teruggeleverd aan jouw energiemaatschappij, waardoor jij een lagere energierekening hebt. Op dit moment is de energiemaatschappij wettelijk verplicht je een gelijke prijs te rekenen als dat je betaalt (salderen). Ieder jaar verrekent de energiemaatschappij de gebruikte en de terug geleverde stroom met elkaar.

Deze wettelijke salderingsverplichting staat nog vast tot 2023. Na 2023 wordt deze (subsidie)regeling geleidelijk afgebouwd. Houd dus rekening met de forse impact hiervan op de terugverdientijd. Men verwacht dat er daarna meer accusystemen zullen worden toegepast. De afgelopen jaren gebeurde dit bijvoorbeeld ook in Duitsland.

Vraag meer informatie aan over de werking van zonnepanelen

Wil je meer weten over de werking van een zonnepaneel? Wens je persoonlijk advies over zonnepanelen of zonneboilers? HRsolar uit De Lier, vlak bij Den Haag, staat je graag te woord over ieder innovatief zonnepaneel en de werking hiervan. Neem contact met ons op door te bellen naar 0174 523 303 of door het contactformulier in te vullen.