Werking zonnepanelen

Zonnepanelen (PV) voor elektriciteitsbesparing

(ca. 30% van een gemiddeld energieverbruik)

HRsolar vertelt je graag meer over werking van een zonnepaneel en wat het je oplevert wanneer je deze op jouw woning of pand plaatst. Zo zorgen zonnepanelen (PV) voor een ontzettend ruime elektriciteitsbesparing (circa 30% van het gemiddelde energieverbruik)!

Wat is de precieze werking van een zonnepaneel?

De bekendste techniek om zonlicht om te zetten in voor jou bruikbare energie zijn zonnepanelen, ook wel photo-voltaïsche panelen genoemd (PV-panelen). Ze bestaan uit siliciumcellen die het opgevangen zonlicht omzetten in elektrische stroom. Hoe efficiënt dit gebeurt, noemen we ‘rendement’.

De betere zonnepanelen hebben een piekrendement van circa 17%. Dit betekent dat als er 100% zonlicht = 1000 Watt op het zonnepaneel schijnt, hiervan 17% wordt omgezet naar stroom. 270 Watt per 1,6 m2 paneel dus. Een zogenoemde ‘omvormer’ zet de door de zonnepanelen opgewekte stroom om naar bruikbare elektriciteit. De omvormer heeft een levensduur tussen de 10 en 14 jaar.

Werkelijke opbrengst zonnepanelen

Zonnepanelen worden vaak geclassificeerd in Wattp (Watt Piek). Dit houdt in dat de 270 Watt een theoretisch rendement is. In de praktijk, op jouw dak, haal je zo’n 85% van deze waarde als rendement. Van de 270 Wattpiek blijft circa 230 kWh per jaar per paneel over. Door veroudering neemt het rendement van zonnepanelen in de loop van de tijd af. Na 20 jaar is het rendement nog circa 80%. Het zonnepaneel heeft dan nog steeds een effectieve werking van zo’n 184 kWh.

Hoeveel zonnepanelen zijn nodig?

Als je uitgaat van een elektriciteitsverbruik van 3500 kWh per jaar, heb je 3500/230 = 16 zonnepanelen nodig om jouw volledige verbruik door de zon af te dekken.

Terugleveren / salderen

Op zonnige dagen en bij weinig verbruik van elektriciteit – je bent bijvoorbeeld van huis – kunnen de zonnepanelen meer energie opwekken dan je verbruikt. Deze ‘overtollige’ energie wordt automatisch teruggeleverd aan jouw energiemaatschappij.

Op dit moment is de energiemaatschappij wettelijk verplicht je een gelijke prijs te rekenen als dat je betaalt (salderen). Ieder jaar verrekent de energiemaatschappij de gebruikte en de terug geleverde stroom met elkaar.

Deze wettelijke salderingsverplichting staat nog vast tot 2023. Na 2023 wordt deze (subsidie)regeling geleidelijk afgebouwd. Houd dus rekening met de forse impact hiervan op de terugverdientijd. Men verwacht dat er daarna meer accusystemen zullen worden toegepast. De afgelopen jaren gebeurde dit bijvoorbeeld ook in Duitsland.

Vraag meer informatie aan over de werking van een zonnepaneel

HRsolar uit De Lier, vlak bij Den Haag, ontwikkelt toekomstbestendige producten op basis van innovatieve technologie. Wil je meer informatie over de werking van een zonnepaneel of wens je persoonlijk advies over onze zonnepanelen of zonneboilers op basis van jouw situatie? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0174 523 303 of door ons contactformulier in te vullen.