HRsolar winnaar van de Woonstad Rotterdam Energie Challenge

HRsolar winnaar van de Woonstad Rotterdam Energie Challenge

17 december 2019

Op donderdag 12 december heeft de voorzitter van de vakjury Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council, HRsolar uitgeroepen als één van de winnaars van de Woonstad Rotterdam Energie Challenge. HRsolar is met vier anderen inzendingen als beste oplossing geselecteerd uit 37 inzendingen. De bekendmaking vond plaats tijdens een evenement op de RDM Campus op Rotterdam-Heijplaat. TV Rijnmond Nieuws was hier ook bij aanwezig.

Woonstad Rotterdam is de grootste woningcorporatie van Rotterdam en de zesde van Nederland, en heeft ruim 56.000 woningen in beheer, waarvan vele nog gebruik maken van aardgas. Verduurzaming van die woningvoorraad is een belangrijke doelstelling voor de komende jaren. Goed voor de bewoners en goed voor het milieu. Het is tevens een bijdrage aan de klimaatambities van de gemeente Rotterdam: een CO2-reductie van 49 procent in 2030 en volledig klimaatneutraal in 2050. Maar hoe kan deze stip op de horizon worden bereikt? De Energie Challenge Groen & Gezond Wonen van Woonstad Rotterdam daagt de markt uit om met voorstellen te komen die duurzaam, uitvoerbaar en comfortabel zijn. Ze zijn beoordeeld door een bewonersjury en een vakjury. Conclusie: een prachtige oogst aan creatieve inzendingen. Vijf daarvan worden in 2020 toegepast en getest, bij woningen in bewoonde staat.

De zoektocht naar de perfecte partners ging van start met een Energie Challenge. Welke partijen kunnen binnen een budget van 15.000 euro per woning de CO2-uitstoot zo veel mogelijk terugdringen? De kwaliteit van de inzendingen was erg hoog en is in twee jury rondes beoordeeld. Over één ding zijn beide jury’s het hartgrondig eens: inzendingen die de woningen – het liefst in één keer – aardgasvrij maken, verdienen de voorkeur. Weliswaar heeft Woonstad Rotterdam dit vooraf niet als harde voorwaarde geformuleerd. Maar de jury’s achten het belang hiervan wel groot – naast het verlagen van de CO2-uitstoot. HRsolar voldoet met haar kundige en creatieve inzending aan alle criteria.

GERS, het Rotterdamse Groene Energiedak

Het Green Energy Rooftop Storage (GERS) geeft bewoners een comfortabele en duurzame woning. Het dak van de portieketagewoningen wordt ingezet voor een combinatie van PVT-panelen en warmtepompen.

In deze video een korte introductie van onze oplossing die we hebben ingezonden. We gaan met onze oplossing in 2020 acht portiekwoningen 100% gasloos maken. Dat gaan we o.a. doen met 64 PVT panelen, 8 grote zonnecollectoren, 2 collectieve warmtepompen en buffervaten op een groen dak. Meer weten, neem dan contact op met Jeroen Prinsen jeroen@hrsolar.nl of 06 30610189.

Tot slot draagt jury de suggestie aan om na een jaar goed te evalueren: werken de voorgestelde maatregelen ook daadwerkelijk in de praktijk? De kennis die daarmee wordt opgedaan kan uitstekend binnen en buiten Rotterdam worden gedeeld. Zo krijgt deze Energie Challenge een echte voorbeeldwerking.