Zonnewarmte biedt meeste energie per m2

Zonnewarmte biedt meeste energie per m2

19 november 2018

Zonnewarmte levert de meeste energie per vierkante meter, bespaart extra CO2, is flexibel inzetbaar door de opslagmogelijkheden en is uitstekend toepasbaar in huis en voor warmtenetten. Dit blijkt uit een position paper opgesteld door Berenschot in opdracht van Holland Solar.

De onderzoekers van Berenschot (een onafhankelijk adviesbureau) benadrukken in de position paper dat zonnewarmte meer aandacht verdiend. Momenteel wordt er hard gewerkt aan een nieuwe klimaatakkoord en zonnewarmte (of thermische zonne-energie) wordt hier nog te weinig in meegenomen. Dit terwijl zonnewarmte op veel gebieden een belangrijke rol kan vervullen in de energietransitie.

In de position paper worden aanbevelingen gedaan en verschillende configuraties doorberekend. Onafhankelijk van de configuratie lijkt dat zonnewarmte zorgt voor directe gratis CO2-reductie. Ook zijn bij alle configuraties met zonnewarmte de kosten gelijk of lagerĀ  dan zonder de toepassing van zonnewarmte, terwijl er dus extra duurzame warmte opgewerkt wordt.

Zonnewarmte is dus onmisbaar voor de energietransitie!
Wil je nog meer lezen? Het gehele rapport kan hier gedownload worden.