Zonnewarmte levert meeste energie per m2 op

Zonnewarmte levert meeste energie per m2 op

19 november 2018

Zonnewarmte levert de meeste energie per vierkante meter op, bespaart extra CO2, is flexibel inzetbaar door de opslagmogelijkheden en is uitstekend toepasbaar in huis en voor warmtenetten. Dit blijkt uit een position paper van Berenschot, opgesteld in opdracht van Holland Solar.

De onderzoekers van Berenschot (een onafhankelijk adviesbureau) benadrukken dat zonnewarmte meer aandacht verdient. Momenteel werkt men hard aan een nieuwe klimaatakkoord. Zonnewarmte (of thermische zonne-energie) wordt hierin nog te weinig meegenomen. Hoewel zonnewarmte toch een belangrijke rol speelt in de energietransitie.

De position paper doet aanbevelingen en berekent verschillende configuraties door. Onafhankelijk van de configuratie blijkt al dat zonnewarmte zorgt voor directe gratis CO2-reductie. Ook zijn bij alle configuraties met zonnewarmte de kosten gelijk of lager, terwijl er dus extra duurzame warmte opgewerkt wordt.

Zonnewarmte levert de meeste energie per vierkante meter op en is dus onmisbaar voor de energietransitie!