Woningcorporatie verandert PV daken in energiedaken

Woningcorporatie verandert PV daken in energiedaken

12 oktober 2018

Woningcorporatie Ressort Wonen te Rozenburg voorziet 130 woningen van PV panelen én zonnecollectoren. Bij 50 woningen zullen er twee PV panelen worden opgeofferd voor twee zonnecollectoren.

Ressort Wonen heeft de afgelopen jaren stappen gemaakt in het verduurzamen van hun woningvoorraad. Een deel van de woningen in de “vogelbuurt” werden twee jaar geleden voorzien van PV panelen. Vorig jaar werden in dezelfde wijk 80 woningen voorzien van PV panelen met zonneboilers. Er is toen gekozen voor de collectoren van de Nederlandse fabrikant HRsolar vanwege de gelijke afmetingen als de PV panelen. Het relatief kleine dak wordt hiermee esthetisch en uiterst efficiënt ingezet als energiedak voor stroom én warmte.

De corporatie is dermate enthousiast over deze oplossing dat zij woningen waar eerder PV panelen zijn geplaatst, ombouwen tot energiedaken met collectoren. Er worden twee PV panelen vervangen voor nieuwe HRsolar Nero panelen. De twee PV panelen worden met extra nieuwe panelen herplaatst op vrije daken waar ook weer collectoren bijkomen.
De Nero is de opvolger van de eerder door Ressort gebruikte HRsolar collector en plaatst hetzelfde als een PV paneel (gelijke dikte en te monteren op het zelfde PV montagemateriaal).

De combinatie van collectoren, PV panelen en extra isolatie zorgen voor een significante besparing op de energierekening voor de bewoners. De aanpassingen zijn beperkt met weinig overlast voor de bewoners en tegen lage kosten. Daarnaast stijgen de woningen met meerdere labelstappen voor de energie-index waar de corporatie aan moet voldoen.

Voor begin 2019 staan er wederom 120 woningen op de nominatie om te voorzien van energiedaken.